Teď vařím já - aneb mixér v kuchyni, jídlo na stole

29. února 2016 v 15:07 | Aneta |  *Všechno možné*
Na mém Instagramu i Facebooku jste mohli vídat mé kuchařské počiny, které nejsou úplně marné, a proto jsem se rozhodla, že se s Vámi o některé recepty a tipy podělím. Následující jídla spojuje jedno - potřebujete k nim mixér. Od té doby, co Gorenje miláčka mám, vařím totiž rozmanitěji a častěji. A rozmanitá bude i dnešní skupina receptů.



Svíčková
Klasická česká omáčka s masem a knedlíkem je mým oblíbeným jídlem. Nemusím ji jíst nějak často, ale když mám chuť, nedá se nic dělat. Jako snad každý, miluju maminčinu svíčkovou, proto mám od ní i recept. Výhodou její "svíčkové" je to, že ji nedělá s hovězím masem, ale s prošpikovanou panenkou. Ta je na přípravu jednodušší a máte zde větší šanci, že se povede. Aby nebyla vysušená, doporučuju ji obalit anglickou slaninou. Co se týče omáčky, zatím jsem ji nikdy nemusela zahušťovat, takže to byla jen rozmixovaná zelenina a smetana. Na internetu najdete spoustu receptů, ale doporučuju se zeptat toho, od koho vám omáčka nejvíce chutnala a návodu se držet, u klasiky se nevyplácí experimentovat.


Tatarák z lososa
Mnohem jednodušší, rychlejší a lehčí je tatarák z lososa. Já ho mám moc ráda spolu s opečeným toastovým chlebem, ale spíše než hlavní jídlo ho beru jako takovou chuťovku. Opět na internetu najdete spoustu receptů, ale já ho připravuji velmi tak, že v mixéru na hrubo nasekám lososa a přidám nasekanou šalotku, kopr, šťávu z citrónu, sůl a dijonskou hořčici. Když mám doma pažitku nebo třeba pórek, přidám ho buď rovnou do tataráku, nebo je dám nahoru pouze jako ozdobu.


Paštika
Tento recept je zvláštní proto, že sama paštiky nejím. Když jsem ale viděla v Prostřenu, jak je jednoduché paštiku udělat, rozhodla jsem se příteli udělat radost a jednu poctivou domácí vytvořit. Postup je tedy snadný a záleží na každém, co mu chutná a jak si ji dochutí. Základem jsou umytá (v mém případě kuřecí) játra, cibule (šalotka) a česnek. Játra spolu se šalotkou a česnekem smažím na másle do té doby, dokud nejsou celá propečená (ale ne vysušená). Poté je rozmixuji do jemna, ochutím solí a pepřem, zjemním máslem a smetanou, a nakonec celou směs přesunu do sklenici, kde ji zaleji rozpuštěným máslem. V rámci "paštikování" jsem zkusila i vlasní domácí pečivo a na tom už opravdu nic není. Základní recepty, které obsahují mouku, vodu, sůl, droždí, cukr, olej a vejce, najdete na internetu. Potom už je na vás, jestli budete, stejně jako já, trochu experimentovat, a do těsta přidáte například sýr, různá semínka anebo místo vody použijete mléko.


Freshe
Teď už se nejedná o recept, ale spíše o důvod, proč si mixér pořídit. Prvně jsem v něm viděla pouze prostředek, díky kterému začnu konzumovat více ovoce, a to v podobně freshů. Časem jsem zjišťovala, že díky mixéru vlastně můžu zkoušet širokou škálu receptů a usnadím si práci i u těch starších.


Tak to jsou takové food tipy od amatéra a já budu ráda, když se s vašimi oblíbenými recepty podělíte v komentářích. :) Brzy připravím podobný článek s další skupinou receptů, takže klidně pište, které by vás zajímaly!

P.S.: Občas mi do emailu dorazí zpráva, která je poslána přes formulář, který najdete v pravém sloupci. Bohužel na otázky a zprávy nemůžu odpovídat, pokud mi nezašlete Vaši e-mail adresu. Naposledy to byla Evča, která mě kontaktovala, proto prosím o dodatečné zaslání e-mailu. :-) Jinak, Evča se ptala na brigádu a její hledání - můžu vám slíbit, že brzy napíšu článek o tom, jak hledat práci/brigádu, i jak zjistit, co vlastně v životě chceme doopravdy dělat a můžeme v tom být dobří! :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Evča Evča | 29. února 2016 v 21:18 | Reagovat

Mňam, vypadá to skvěle :-) já ráda vařím se zeleninou, hlavně polévky nebo zapečenou zeleninu třeba se šunkou, sýrem... :-)

2 Aneta Aneta | Web | 1. března 2016 v 10:45 | Reagovat

[1]: Děkuju :) Tak polévky, v těch trochu plavu, ale zeleninu miluju a zapečená se sýrem - nejlepší! :)

3 Aneth♥ Aneth♥ | Web | 11. března 2016 v 21:20 | Reagovat

Vypadá to úžasně :)Určitě něco z toho zkusím :) ♥

4 Aneta Aneta | Web | 16. března 2016 v 12:56 | Reagovat

Děkuju a rozhodně zkus, zvládla jsem to já, zvládne to každý!

5 Aleš Aleš | E-mail | Web | 17. března 2016 v 12:32 | Reagovat

Vypadá to fakt pěkně! Neměl jsem se na to ale teď koukat, mám ještě větší hlad :(

6 Aneta Aneta | Web | 18. března 2016 v 15:19 | Reagovat

[5]: děkuju :)

7 Kačka Kačka | E-mail | Web | 23. ledna 2017 v 14:26 | Reagovat

Fíha, není ta svíčková nějak nezdravě do žluta? Osobně mám ráda divočinu, takže moje omáčky jdou víc do červena :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama